Anda mahu kurus? Ketahui bagaimana seorang makcik jadi kurus dalam masa 4 minggu sahaja.

* Anda boleh edit teks contoh diatas sebagai Headline Utama Web Jualan anda. Dibawah ini adalah sekadar panduan untuk memberikan idea dan gambaran kepada anda untuk menulis Headline yang baik. Anda boleh delete barisan teks ini sehingga kebawah selepas anda membaca panduan ini.

Headlines sales letter anda.

Headlines berfungsi untuk memberi tanggapan pertama terhadap produk yang anda jual. Maka, headlines anda perlulah menarik, berinfomatif dan memikat hati pembaca. Headlines juga berfungsi untuk menarik pelawat surat jualan anda untuk membaca keseluruhan surat jualan anda.

Berikut adalah tips bagaimana hendak menulis headlines sales letter yang menarik:

Warna perkataan headlines.
Pastikan warna headlines anda menonjol dan senang untuk di baca. Bandingkan warna headlines anda adalah sesuai dengan keseluruhan warna minisite anda.

Biasanya warna merah di gunakan sebagai warna utama headlines kerana merah memberi maksud penting dan utama.

Saiz perkataan.
Gunakan saiz perkataan yang bersaiz besar untuk headlines. Ia akan menonjolkan headlines sales letter anda.

Rumusan produk anda.
Masukkan sedikit faedah dan rumusan mengenai produk anda. Masukkan juga karakter ke dalam headlines anda. Contohnya,

Ketahui bagaimana seorang pemuda masuk ke Universiti tanpa keputusan SPM yang cemerlang.

Ketahui bagaimana seorang pelajar berumur 23 tahun memperoleh pendapatan 3 kali ganda dari professor di universitinya. Anda juga boleh lakukannya.

Ayat di dalam headlines tidak perlu terlalu hype, cukup sahaja ringkas menghuraikan mengenai faedah utama produk anda.

Ketahui bagaimana seorang pemuda masuk ke Universiti tanpa keputusan SPM yang cemerlang.

Langkah demi langkah akan di tunjukkan walaupun anda tidak cemerlang.

* Anda boleh edit teks contoh SubHeadline Web Jualan anda diatas. Dibawah ini adalah sekadar panduan untuk memberikan idea dan gambaran kepada anda untuk menulis SubHeadline yang baik. Anda boleh delete barisan teks ini sehingga kebawah selepas anda membaca panduan ini.

Subheadlines atau kata sokongan.

Subheadlines atau kata sokongan adalah penyambung headlines anda. Tujuan kata sokongan ini adalah untuk memerangkap pelawat untuk terus membaca.

Subheadlines hendaklah di tulis menggunakan saiz tulisan yang lebih kecil dari headlines. Gunakan juga warna yang berbeza.

Jangan gunakan terlalu banyak perkataan ketika menulis headlines kerana pelawat mungkin akan tidak akan membacanya. Cadangan penggunaan perkataan adalah 20 hingga 25 perkataan. Penggunaan subheadlines adalah elemen penting dalam penulisan sales letter anda.

* Dibawah ini adalah sekadar panduan untuk memberikan idea dan gambaran kepada anda untuk menulis Ayat Pembuka Sales Letter yang baik. Anda boleh delete barisan teks ini sehingga kebawah selepas anda membaca panduan ini.

Pembuka Sales Letter.

Ayat headlines yang menarik serta ayat subheadlines yang memaksa pembaca sales letter anda terus membaca. Sekarang, anda perlu memaksa mereka untuk terus membaca sehingga tamat. Saya cadangkan anda untuk memulakan sales letter anda dengan menceritakan cerita.

Menceritakan cerita tidak akan membosankan pembaca anda, malah ia akan memaksa pelanggan anda untuk terus membaca. Contohnya adalah:

Salim, ali dan abu adalah pelajar yang baru sahaja habis mengambil keputusan SPM. Mereka sangat hampa kerana keputusan mereka tidak seperti yang mereka mahukan. Mereka sangat risau jika tidak di terima memasuki Universiti. Keluarga mereka sangat berharap mereka boleh belajar sehingga ke menara gading, begitu juga penduduk kampung.

Mereka rasa malu untuk balik ke rumah di sebabkan keputusan yang rendah itu. Namun, Ali memecah kesunyian dan menyatakan bahawa dia ingin balik ke rumah dan berdepan dengan masalahnya. Dua orang rakannya berasa terkejut dan rasa tidak mungkin Ali boleh masuk ke universiti dengan keputusan SPM yang tidak seberapa. Adakah ali akan berjaya?

Selepas 5 tahun. Ali telah berjaya bergelar seorang jurutera muda dan dua orang rakannya sekarang sedang belajar di universiti hasil tunjuk ajar Ali. Mereka semua telah berjaya masuk ke university. Persoalannya bagaimana Ali boleh masuk ke dalam university dengan berbekalkan keputusan SPM yang rendah dan bagaimana pula Ali mengajar ke dua-dua rakannya untuk melakukan perkara yang sama?

Memperkenalkan....


IMAGE PRODUK ANDA (eCOVER PRODUK ANDA)

Tidak kisah jika anda mereka cerita kerana pembaca tidak peduli akan hal berikut kerana mereka percaya apa yang anda ceritakan adalah benar. Berikan mereka khayalan yang indah. Lagi dramatik cerita anda, lagi berkesan sales letter anda. Dalam cerita anda juga perlu di masukkan matlamat produk anda. Ia memang berkesan. Anda juga boleh menulis cerita menggunakan fakta sebenar.

Ciri-ciri jalan cerita yang bagus:-

 1. Ada matlamat.
 2. Memberi pembaca rasa selamat untuk mencuba teknik atau produk yang bakal anda jual.
 3. Memberi masalah dan seterusnya menyelesaikannya.
 4. Jika berkesempatan, kenalkan diri sendiri selepas imej produk anda.

* Dibawah ini adalah sekadar panduan untuk memberikan idea dan gambaran kepada anda untuk menulis kandungan tambahan yang baik. Anda boleh delete barisan teks ini sehingga kebawah selepas anda membaca panduan ini.

Maksimumkan bahagian tengah.

Jika cerita di atas menarik, pembaca akan rasa teruja untuk membaca penyelesaiannya pula. Anda perlu segera menerangkan:-

 1. Penyelesaian menerusi produk atau servis anda.
 2. Letakkan semua faedah dalam bentuk point supaya pembaca akan membaca satu persatu-satu. Awas!!! hanya berikan hint sahaja bukan secara terus.
 3. Terangkan semua perkara yang ada di dalam produk anda.

Anda di galakkan untuk menggunakan grafik yang cantik supaya pembaca tidak merasa bosan apabila membaca. Anda juga di galakkan untuk menulis dengan gaya bahasa sedang bercakap secara berhadapan. Ini bermakna kata ganti nama diri perlulah sesuai.

* Dibawah ini adalah sekadar panduan untuk memberikan idea dan gambaran kepada anda untuk menulis Testimonial dan Bahan Sokongan yang baik. Anda boleh delete barisan teks ini sehingga kebawah selepas anda membaca panduan ini.

Testimonial dan bahan sokongan.

Sekarang anda perlu tunjukkan keputusan hasil penggunaan teknik atau produk anda. Letakkan testimoni pengguna.
Testimoni adalah berharga jika pemberi testimoni:

 1. Boleh di hubungi, tidak kira no telefon, laman blog atau laman social seperti facebook.
  -    Ini penting supaya pembaca boleh menghubungi mereka jika mereka ingin tahu lebih lanjut mengenai produk anda.
 2. Mempunyai kredibiliti iaitu seorang yang di hormati dalam bidang produk anda. Katakan anda menjual produk dalam bidang kekeluargaan, testimoni yang di peroleh dari pakar perunding masalah keluarga akan menaikkan nilai produk anda dan ia seperti menjadi mesti beli.

Lebih baik jika anda masukkan video dan audio untuk menyakinkan lagi bakal pembeli.

Bahan sokongan yang saya maksudkan adalah bukti pendapatan jika anda menjual produk dalam nche make money online dan gambar jika anda menjula produk berbentuk fizikal. Katakan anda menjual produk langsingkan badan, gambar memainkan peranan penting dalam penilaian pembeli. Pembeli akan rasa lebih teruja jika anda memasukkan bahan sokongan.

* Dibawah ini adalah sekadar panduan untuk memberikan idea dan gambaran kepada anda untuk menulis Teks yang membuatkan pelanggan anda untuk melakukan tindakan yang baik. Anda boleh delete barisan teks ini sehingga kebawah selepas anda membaca panduan ini.

Bawa pelanggan anda untuk lakukan tindakan.

Selepas membuktikan produk anda berkesan, anda bawa pelanggan anda untuk lakukan tindakan. Kadang-kadang pelanggan rasa teruja dengan kebaikan produk anda. Mereka inginkan sesuatu itu berlaku dengan pantas. Untuk itu, pastikan penghantaran produk adalah pantas. Jika anda menjual produk digital beri jaminan untuk pelanggan menerima produk tersebut sejurus selepas pembelian di lakukan.

Berikut adalah tips bagaimana hendak memperngaruhi pelanggan anda untuk melakukan tindakan membeli:-

 1. Takutkan pembeli dengan faktor kekurangan.
  -    Beritahu pelanggan ebook anda adalah edisi terhad dan bakal di tarik balik dari pasaran pada bila-bila masa.
  -    Beritahu pelanggan anda harga yang anda beri adalah terlalu murah dan tidak masuk akal. Oleh itu, anda berniat hendak menaikkan harga kemudian.
  -    Jika produk menjual produk fizikal, beritahu anda ada stok yang terhad dan selepas ini mungkin terpaksa menunggu beberapa bulan untuk memperoleh stok baru.
 2. Beri pelanggan anda bonus jika mereka dapatkan produk tersebut pada kadar segera.
  -    Berikan bonus yang anda kaitan dengan produk yang anda jual dan beritahu ia adalah terhad dan akan di tarik balik pada bila-bila masa sahaja.
 3. Berikan jaminan.
  -    Berikan jaminan kepada pelanggan anda jika mereka dapatkan produk yang anda jual. Jaminan wang bakal di kembalikan juga penting jika anda ingin berada lama dalam dunia perniagaan.
 4. Gunakan P.S untuk ringkaskan tawaran anda.
  -    Anda pasti terkejut jika mendapati ramai pelanggan akan membaca P.S anda sehingga habis. Ia berkaitan dengan psikologi. Lagi banyak P.S yang anda tulis, lagi tertarik untuk mereka membaca. Di cadangkan, anda hanya menulis 4 hingga 5 P.S sahaja.

Ya Ibn Aqil!, saya ingin buat tempahan Nama Produk Anda ini dengan harga RM97.00 sekarang! serta mendapat jaminan kepuasan 100% atau wang saya akan dikembalikan dalam masa 30 hari!

Spesifikasi Produk Anda:

 1. Ciri-ciri produk anda
 2. Ciri-ciri produk anda
 3. Ciri-ciri produk anda
 4. Ciri-ciri produk anda


Pesanan Anda Dilindungi Oleh Jaminan Wang Balik 30 Hari Dari KamiHakcipta Terpelihara © 2016 - Pustaka Digital Aqil ::
Halaman Web ini dijana dan diperkuasakan oleh Mini Site Mudah(MSM)